top of page
  • תמונת הסופר/תKetty Bar

איך שומרים על הפרטיות: מדריך מעשי

עודכן: 4 בפבר׳ 2021

''זה שאת פרנואידית לא אומר שלא רודפים אחרייך''. את המשפט הזה שמעתי יותר מידי פעמים בחודשים האחרונים. אבל כשמתפרסם שחור על גבי לבן שהשב''כ והמשטרה עוקבים אחרי פעילות האזרחים באינטרנט, הגיע הזמן שנדע איך לשמור על הפרטיות.


קראו את כתבתו של רן בר-זיק שפורסמה ב'הארץ', קפטן אינטרנט ברשת, ב- 15.12.20


מערכת של המשטרה מאפשרת לה לבצע מעקב אחרי כל אחד או לחסום גישה של מטרות לאתרים ובקלות – כך חוסמים את המעקב ומתגוננים מהחדירה של המדינה לחיים שלכם.


לפי החשיפה האחרונה של עודד ירון ב"הארץ" והפודקאסט "סייבר סייב"ר, למשטרה יש את היכולת לבצע מעקב והתערבות בתעבורת הרשת. כלומר, באופן תיאורטי כל שוטר יכול לחסום אתר או תקשורת לאפליקציה לאזרח. בנוסף, למשטרה יש יכולת לבצע מעקב אחרי כל אזרח בישראל לפי דרישה ואף לחסום את התקשורת שלו, ספציפית, למקומות מסוימים.


לפני כמה חודשים הסתבר שהשב"כ מנטר את כל התקשורת הדיגיטלית של תושבי ישראל. כלומר, במקרה הצורך יש לו גישה מלאה ללוגים של התקשורת - גם הטלפונית וגם האינטרנטית. לא ברור כמה מאנשי השב"כ משתמשים בזה ולאיזה צרכים, אבל אני חושב שרבים פה אינם מאוד פרנואידים ומקווים שהמידע הזה נשלף רק לצרכי ביטחון. מקרי העבר מלמדים שתמיד יש שימוש לרעה, אבל השב"כ הוא ארגון שנהנה בד"כ מתדמית חיובית. מה עם משטרת ישראל? פחות, הרבה הרבה פחות.


לא משנה מאיזה צד אתם - זה שחוטף מכות כי הוא מפגין בבלפור, זה שחטף מכות והתעמרויות בהתנתקות, אם צבע העור שלכם כהה, אם אתם דוברי ערבית או סתם לא באים לשוטר טוב בעין. עצוב לי לומר את זה, בתור ליברל שהאמין עד לאחרונה במשטרת ישראל, אבל המשטרה, איך לומר את זה? לא עושה רושם חיובי במיוחד.

בכתבה הבאה אסביר איך חוסמים את המשטרה מלחסום אתכם או לעקוב אחריכם. זה חשוב לכל אחד - בין אם אתם מפגינים, עוסקים (כביכול) בפעולות שעלולות להחשב על ידי המשטרה כ"דיסדנטיות" או סתם חוששים באופן כללי כי רבתם עם שכן שהוא שוטר או חבר במשמר האזרחי.


הכי חשוב DNS -


הדרך: שרתי ה-DNS של הספקית מתרגמים שם מתחם לכתובת IP, שאיתה מחשבים יודעים לעבוד - למשל, internet-israel.com מתורגם ל-172.67.184.8. החסימה מבוצעת באמצעות ניתוב שגוי - במקום לכתובת הנכונה, ה-DNS מנתב לכתובת לא תקינה. לחלופין, במקרים של אוכלוסיות שהמשטרה רוצה לעקוב אחריהן, הלקוח מנותב לשרת DNS בשליטת המשטרה שמבצע רישום של כל התנועה או תנועה למקומות מסוימים.